Veelgestelde vragen

Voor wat voor soort evenementen kan ik je inhuren?

Van alles! Denk bijvoorbeeld aan festivals, beurzen, feesten, clubs, themadagen, maar ook voor dierentuinen, muziekvideo’s, advertenties, reclamesportjes, enzovoort. Ik denk graag met u mee om mijn optreden perfect te laten passen!

Hoe lang kun je je adem inhouden?

Ik kan ruim vier minuten mijn adem inhouden.

Hoe diep kun je freediven?

Mijn persoonlijke record is 15 meter diep op één ademteug.

Wat moet ik me voorstellen bij onderwateracrobatiek?

Onderwateracrobatiek is een acrobatische show onderwater. Ik doe onderwater stunts met een hoepel of een maan, of ik gebruik geen van beide en doe een onderwaterdans. Onderwateracrobatiek doet een klein beetje denken aan synchroonzwemmen, maar het is toch anders.

Waar heb je onderwateracrobatiek geleerd?

Ik heb dit mezelf geleerd! Deze sport bestond eigenlijk nog niet. Ik voel me een waternimf en ben altijd bezig met brainstormen en innoveren over wat er onderwater allemaal mogelijk is. Ik ‘speelde’ al vaker met een hoepel in het water, en worstelde ermee dat de hoepel moeilijk meebeweegt en altijd naar boven drijft, omdat er lucht in zit. Op een dag had ik een vlaag van inspiratie: ik bedacht dat ik de hoepel met een touwtje kon vastmaken aan een zuignap, en dat de zuignap goed blijft vastzitten op de bodem van het zwembad. Het werkte! Aquatic hoop was geboren. En het opende een wereld van mogelijkheden. Ik kon er prachtige choreografieën mee bedenken die maximaal gebruik maakten van deze innovatie. Later kwam ook mijn maan in beeld. Ook besloot ik dat ik zonder tool wilde kunnen optreden, dus heb ik mezelf getraind in onderwaterdans.

De term ‘onderwateracrobatiek’ heb ik zelf bedacht.

Er is geen zwemwater op mijn evenement en ik kan geen mobiele duiktank huren. Is dat een probleem?

Geen enkel probleem! Ik heb genoeg mogelijkheden voor ‘droge’ zeemeerminoptredens. Denk bijvoorbeeld aan een aerial moon show. Of een show met flow arts. Dat kan in het donker zelfs met led. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de mogelijkheden.

Ik heb geen budget. Wil je gratis voor ons optreden?

Nee. Als zeemeermin of onderwateracrobaat heb ik veel kosten. Gewone onkosten, maar ook afschrijving van mijn materiaal. Elke keer dat ik optreed, kost mij geld. Bovendien moet ook ik mijn hypotheek en boodschappen kunnen betalen. Daarom hanteer ik een uurtarief. Voor een goed doel wil ik soms nog wel een uitzondering maken, maar ook dan vraag ik een ruime onkostenvergoeding.

Ik wil ook professionele zeemeermin worden! Hoe doe ik dat?

Wat leuk! Wist je dat je bij mij een workshop zeemeerminzwemmen kunt volgen? Dat is een goede manier om te ontdekken of zeemeerminzwemmen iets voor je is. Ik raad je ook aan om je freedivebrevet te halen; dan leer je op een veilige manier langer je adem inhouden en je oren klaren. Dit helpt je om zekerder te zijn in het water.

Probeer iets te bedenken om jezelf mee te onderscheiden onderwater. Alleen een beetje zwemmen en zwaaien naar het publiek door het raam is wat saai. Daarnaast raad ik ook aan om een extra skill te ontwikkelen. De meeste gigs zijn namelijk zonder zwemwater. Je hebt dan iets nodig om je publiek te boeien. Lief lachen terwijl je op een schelp of rots zit verveelt snel! Bij een andere skill kun je denken aan: een muziekinstrument, zingen, theater, luchtacrobatiek zoals aerial hoop, isis wings, poi, leviwand, waaierdans, stafdans, jongleren, goochelen… van alles, dus!

Hoeveel uur per week ben je bezig met trainen?

Ongeveer 10 uur per week.

Hoe heb je je staart Rising Phoenix gemaakt?

Voor Rising Phoenix heb ik neopreen (duikpakstof), vinyl (voor de staartvin) en meer dan 12.000 pailletten gebruikt. Inclusief research & development ben ik er twee jaar mee bezig geweest.

Hoeveel staarten heb je?

Ik heb er zes. Hier ontdek je meer over mijn performancestaarten. Daarnaast heb ik twee trainstaarten voor workshops.

Maak je staarten voor anderen?

Nee.

Verkoop je staarten?

Nee.

Hoe maak je een zeemeermintopje?

Meestal gebruik ik een beha of bikinitop als basis. Ik boor gaten in grote schelpen. Zo naai ik ze vast aan de top. Maar ik gebruik ook E6000 lijm. Dat is watervast. Verder versier ik de top met bijvoorbeeld nepplantjes, schelpjes, parels, pailletten en visnet. Je kunt hier eindeloos creatief mee zijn!

Hoe kom je aan die maan?

De aerial moon is handgemaakt door de getalenteerde Grip Design. Hier zie je meer van zijn werk.